Участие в Общински базар за Великден.


Кукерски празник в ДГ“Надежда“

На Заговезни играят кукерите – млади мъже, нагласени с чудни облекла и тежки звънци на кръста, за да приканят стопаните за работа на полето.Звъннат ли хлопките по кукерските пояси и запее ли въздухът от чановете, всичко напомня за онези стари времена, когато хората са вярвали, че звънците прогонват злото.

Каква тайна крие кукерския обичай? Защо кукерът не е кукер, ако няма на кръста си звънци, възможно най-големи, най-силно кънтящи, най-много на брой? И още, ако няма на лицето си маска?

Всичко е някак странно и вълнуващо. Дори като гледаш тези страшни и в същото време гиздави , шумни мъже, те изморява изобилието от хрумвания и чудатости. Усещаш вътрешната сила, която крепи обичая през поколенията. Съзираш вечното във всички времена… И щом е така, да тръгнем с тях – малките кукерчета на Детска градина „Надежда“. Маскираните момчета са от група“ Славейче“ с учителки Женя Михайлова и Ваня Недялкова и от група“Червена шапчица“ с учителки Елена Ламбова и Стойка Шидерова . Включиха се с хубави наричания и стихове и момичета от групите.

С голямо вълнение и много настроение децата се подготвяха за празника в детската градина. В събота те ще представят градината на Общинския кукерски празник на площада в града ни, заедно с утвърдени кукерски групи от различни населени места, които пресъздават целия бит на българите .

Благодарим на Захари Янакиев, баща на Янислава от група „Слънчо“, че се включи с изпълнението си на гайда и подсили кукерската ни група!
Децата представят ритуала оране и сеене, което е характерно за нашия район. Видяхме техния ритмичен танц на мълчанието. Мълчанието е свещенодействие в обичая. Звънът на хлопките замества словото. Имало е поверие, че силният звън и страшните маски, прогонват злите сили. И ние вярваме в това. Нека посрещаме всяка възможност за развиване и съхраняване на традициите и ритуалите, с радост, защото това е начин да се съхраним като народ. /Галерия/


Децата от всички групи на ДГ“Надежда“, почетоха паметта на Апостола на свободата – Васил Левски. Децата поставиха пред портрета на Васил Левски кокиченца, казваха стихове, изпяха песни за Дякон Левски.

По-големите деца разглеждаха книжки , в които се разказваше за святото дело на смелия мъж, за неговото семейство, за безстрашните му подвизи в името на България.

За първи път чуха думите на Левски: „Ако губя, губя само себе си, ако печеля, печели цял народ!“. Научиха за лъвския му скок, откъдето е получил името си – Левски. /Галерия/


Коледа в ДГ Надежда


Български народни празници и обичаи


Имаме много награди от фестивали и конкурси


На рожден ден – любими празненства


Празници и интересни дейности в групите


Първата сцена на нашите деца – концертите на ДГ


Спортуваме за здраве


Съвместни дейности със семействата на децата


Уроци по родолюбие